018-24 27 60
Om Klarinetter - Lär dig mer | Selma Music
Tillverkare

Fakta om Klarinetter - Lär dig mer om musikinstrument

om klarinetter

Klarinetten är ett träblåsinstrument med enkelt rörblad. Den är ett mångsidigt instrument som används flitigt inom flera olika musikstilar, alltifrån folkmusik till jazz och klassisk musik. Det finns klarinetter i flera olika storlekar och stämningar, men den vanligaste är stämd i bess och kallas därför Bb-klarinett (talspråk B-klarinett). I symfoniorkestern är Bb-klarinetten jämbördig med A-klarinetten, som är mycket lik den förra, men är stämd en halvton lägre och blir därmed aningen större. Eb-klarinetten används mycket i militärorkestrar, medan C-klarinetter används främst av folkmusiker. Andra relativt vanliga klarinetter är altklarinetten och basklarinetten, men det finns även ett flertal andra klarinettyper som dock är ganska sällsynt förekommande.

På munstycket fästs rörbladet (som brukar kallas röret) med en speciell klämma (ligatur) som omsluter munstycket. Rörbladet är ett noggrant slipat stycke av en storvuxen italiensk grässort, som är mycket tunt i ena kortänden. Det är genom rörbladet som tonen bildas genom att rörbladet vibrerar när man blåser i munstycket. Rören finns i olika hårdheter, vilka anges med ett nummer i halvstegsintervall (1, 1 ½, 2, 2 ½ etc.) där 1 är den mjukaste sorten. Nybörjare brukar använda mjuka sorter, medan vana klarinettister brukar föredra hårdare rör. Rören är en förbrukningsvara, då de tenderar att spricka, flisas eller förlora sin spänst efter långvarigt bruk.

Klarinetter är traditionellt byggda i trä, och numera använder man nästan uteslutande träslaget grenadil. Det finns även klarinetter som är helt eller delvis byggda i andra material som plast eller bakelit. Träklarinetten anses ge en finare klang, men den är också ömtåligare och kräver mer skötsel. Ett stort problem förknippat med träklarinetten är sprickor, särskilt i kalla klimat som vårt. Plastklarinetter är till skillnad från träklarinetter ganska stryktåliga och kräver inte alls lika mycket skötsel. De är dessutom billigare och lättare, vilket sammantaget gör att de lämpar sig bra för nybörjare eller klarinettister som inte spelar särskilt ofta. Mekaniken är ibland förnicklad på de billigare modellerna, men vanligast är att den är försilvrad. Klarinetter består av följande delar:

  • Munstycke
  • Päron
  • Överdel (övre spelstycke)
  • Nederdel (nedre spelstycke)
  • Klockstycke

SE VÅRA KLARINETTER
Lupifaro Jazz
Lupifaro Jazz
200 kr
Lupifaro
Lupifaro
200 kr
Yamaha YAS 280
Yamaha YAS 280
12.200 kr
Yamaha YFL 212
Yamaha YFL 212
7.200 kr
Trevor James TJJ10XE
Trevor James TJJ10XE
6.600 kr
Trevor James Alpha
Trevor James Alpha
7.450 kr