070-6572427
Lär dig mer om musikinstrumentet Horn
Tillverkare

Horn

instrument horn

Horn är ett brassinstrument/bleckblåsinstrument som tillhör tubafamiljen. De finns i ett stort antal storlekar och utföranden. De flesta horn är gjorda av mässing men även andra material förekommer. Det som främst bestämmer vilken instrumentgrupp hornen tillhör är hur ljudet eller tonen skapas. Hos brassinstrumenten skapas ljudet genom läpparnas vibrationer i ett klockformat munstycke. Nedan följer en kort sammanfattning av de vanligaste hornen:

Althorn Utgör länken mellan kornetter/flygelhorn och de större hornen/tuborna. Instrumentet stämmer oftast i Eb eller F.

Tenorhorn Används mestadels inom militärmusiken och stämmer vanligen i B eller C. Tenorhornet (i den svenska betydelsen) är relativt ovanlig i Sverige idag.

Baryton Ett tenorinstrument som används inom militärmusiken men också vanlig i mässingsorkestrar/brassband. Stämmer vanligen i Bb eller C.

Eufonium Även eufoniumet är ett tenorinstrument men något större än Baryton-hornet. Stämmer i Bb. Tenorhorn/baryton och eufonium är alla tenorinstrument men med viss skillnad i storlek och konstruktion. De spelas även med lite olika typer av munstycken. För att göra förvirringen ännu större så använder man olika beteckningar i olika länder. I England heter t.ex. althornet ”tenor horn”, och även i USA börjar man använda den engelska beteckningen, även om begreppet ”alto horn” också används för althorn.


SE VÅRA HORN INSTRUMENT

Lupifaro Jazz
Lupifaro Jazz
200 kr
Lupifaro
Lupifaro
200 kr
Yamaha YAS 280
Yamaha YAS 280
12.575 kr
Yamaha YFL 212
Yamaha YFL 212
8.100 kr
Trevor James TJJ10XE
Trevor James TJJ10XE
8.200 kr
Trevor James Alpha
Trevor James Alpha
9.100 kr